Rouw en verlies

Rouw en verlies

Rouw en verliesbegeleiding is onderdeel van het aanbod van Zorgmanege de Vrijbuiters en biedt ondersteuning op het gebied van rouw en verlies.

Wanneer je iemand verliest waar je van houdt geeft dat een veelheid aan emoties die nergens mee te vergelijken zijn en waar je vaak geen weg mee weet. Het slingert als een ongeleid projectiel langs alle emoties. Soms lukt het niet om daarin je weg te vinden. Zorgmanege de Vrijbuiters kan dan ondersteuning en hulp bieden. Ons aanbod is voor iedereen die met een groot verlies te maken heeft, we bieden een luisterend oor en handvatten hoe je beter met verlies kunt omgaan. Wij bieden begeleiding op maat, het kan individueel of in een groep. Ook kan er een combinatie gemaakt worden met paardencoaching.

Wat is rouw?

Rouw is een normale reactie op een abnormale gebeurtenis. Rouw is een emotionele reis die voor iedereen anders is maar een grote impact heeft op je leven. 

Afbeelding1

Hoe verloopt een rouwproces

Impact: wat betekent het verlies in jouw leven? Hiermee wordt ook het feitelijk verlies bedoeld, diegene waar je van houdt is er niet meer. Wat betekent het verlies voor jou?

Coping: hoe ga je hiermee om? Hoe ga je met tegenslag om, met pijn, verdriet, boosheid maar ook fysieke klachten als slapeloosheid, piekeren, rusteloosheid, concentratieverlies.

Support: hoe kun je gebruik maken van je netwerk/ hulp vragen,

Vrienden zijn belangrijk, je hoopt dat ze luisteren, je troosten, bij je zijn als dat nodig is.

In de tekening hier zie je hoe het proces van rouw er uitziet. Aan de linker kant zie je de verlieskant en aan de rechterkant de herstelkant. Er zijn afwisselend momenten van verlies en momenten van herstel. Meestal pendel je van links naar rechts.

Afbeelding2

Rouw bij jongeren, omgaan met de dood

Als iemand in het gezin sterft dan brengt dit het vertrouwde gevoel van veiligheid en zekerheid aan het wankelen. De overleden persoon is er niet meer en dat verandert alles, iedereen is de kluts kwijt. Volwassenen zijn zo bezig met hun eigen verdriet dan ze emotioneel onbereikbaar worden  voor de kinderen. Ouders hebben niet geleerd om te gaan met verdriet van kinderen, het huis is gevuld met angst en onrust en vreemde mensen. Vaak zijn kinderen ‘de vergeten rouwenden’ En hoe zouden ze moeten weten hoe ze met verdriet om moeten gaan, ze zien hun ouders dichtklappen, op school leren ze het niet (het lijkt ook alsof je de enige bent die zoiets meemaakt) Volwassenen zijn vaak bezig met het verzachten van de boodschap en de pijn. Ze denken dat kinderen het niet kunnen dragen en weten ook niet hoeveel ze moeten vertellen. Je kunt pas omgaan met verdriet van kinderen en hen helpen als je zelf toegang hebt tot je eigen emoties, als je hebt leren omgaan met verdriet.

 

Het rouwen van jongeren lijkt veel op het rouwen van volwassenen alleen is de intensiteit van hun verdriet groter en de duur minder lang als bij een volwassene. Ze kunnen er volledig door overweldigd waardoor ze het niet voldoende onder controle krijgen en zich niet kunnen verdiepen in school of andere activiteiten. Omdat gevoelens van verdriet, gemis, wanhoop, hulpeloosheid en hopeloosheid hun leven beheersen, raakt het hun functioneren in de meeste domeinen.

Wie:

Rouw en verliesbegeleiding wordt gegeven door Patricia Harmsen. Voor het begeleiden van jongeren (individueel of in groep) werkt zij samen met Marie Louise de Vries. Marie Louise is counselor, vertrouwenspersoon en  docent aan het Christelijk Lyceum.

Ook begeleiden zij samen lotgenotengroepen voor de EvE foundation (www.evefoundation.nl) Zij begeleiden jongeren tussen de 14 en 24 jaar die een of beide ouders zijn verloren met rouwverwerking, talentontwikkeling, persoonlijke ontwikkeling en zingeving.

Aanbod en tarieven

Rouw in je rugzak is een traject van Zorgmanege de Vrijbuiters en heeft een raamovereenkomst voor het leveren van jeugdzorg/WMO met de gemeente Apeldoorn en Zorgregio Midden IJssel/Oost Veluwe. Dit betekent dat verwijzingen vanuit de huisarts of het CJG vergoed kunnen worden doormiddel van een indicatie voor zorg.

Indien er geen verwijzing plaats vindt dan kunt u hier de lijst met tarieven vinden die van toepassing zijn.

Individuele gesprekken: 100 euro per uur (maximaal 1,5 u per consult)

Praatgroep deelname: 150 euro per persoon op basis van 5 bijeenkomsten (maximaal 12 deelnemers)

Begeleiding gezin: 180 euro per consult (maximaal 2 uur).
Contact